Monday, 18 November 2013

Simple Mushroom Stir-Fry

Status: Thoughtful, bosan skit2

Lagu: Heart of Fire gubahan Konami Kukeiha Club, diolah semula oleh Michiru Yamane (berkumandang dalam kepala)


Dinner tadi nasi lemak beli kat pasar malam je ngan kuah rendang ayam skit. Telur goreng sendiri kat rumah. Buat apa beli kat luar kan? Kahkahkah!

Jadi bila tengok2 balik, macam kosong, banyak je ruang kat pinggan tu. So fikir punya fikir, aku masak la something yang jadi resepi favorite these days, yang bikin aku rajin skit masuk dapur.

Aku nak kongsi resipi sendiri, ilham tak lain datang dari Allah yang Maha Mengetahui lagi Maha Agung.
It's a simple mushroom stir-fry!

Simple. No big deal.

Ok, here goes!

Bahan2: 1 ulas bawang putih (garlic)
             1 labu bawang kecik (shallot)
             2 biji cendawan shiitake (shiitake mushrooms)
             Garam secukup rasa (salt)

Cara: 1) Potong mayang bawang putih, potong bulat bawang kecik & tumiskan semua atas kuali hingga naik bau.

         2) Cendawan kasi potong sisi (refer gambar) & masukkan ke dalam kuali.

         3) Tabur garam secukup rasa. Gaul hingga cendawan kecut sedikit. Tutup api & hidangkan.


Extra! (Takde dalam gambar)

- If you like it a bit spicy, add some red or green chillis. If you want it blazing, crush a couple of bird peppers and tumis!

- If you prefer other mushrooms, go ahead and change. If you have more varieties of mushrooms, blend 'em.
  Your choice!

- Kalo ada sayur kailan, pastikan cendawan itu dimasak secukupnya terlebih dahulu baru masukkan kailan. Gaul dalam 5 saat lepas tu tutup api. Sayur hijau jangan dimasak terlalu lama, nanti lunyai.

- Kalo suka, boleh goreng fishcake atau chicken pieces terlebih dahulu sebelum cendawan.

- Masa tengah gaulkan semua bahan2 tadi, boleh masukkan sedikit sos tiram untuk rasa yang oomph! Boleh ganti juga dengan kicap cair, minyak bijan atau sos lea & perrins.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment