Thursday, 4 February 2016

Nothing of worth

Mood: Somewhere in between

Song: No Song


It's already February and it's been months since he decided to lower his defenses to a point where a tag-written scum should be labelled big, hard and bright enough like a beacon. Tested, studied to an extent where a new-found species of bigot should be cataloged. He's not sure to call it a social experiment, a personal test or just to prove something that he doesn't even have a slightest idea of what it is all about.

Like others, he doesn't even care. Not anymore.

Like a wanderer who keeps wandering for eternity looking for a purpose, he keeps on walking. Let everything passes as some others struggled to hold something they knew they can't keep. He knew they will read, so he let them read the entry without any hesitation like an open invitation to another side of the sinkhole. Which obviously people will avoid sinkholes or a gaping manhole without cover, and that's common sense.

Open invitation for people who would actually be replying with open arms (literally, which I have no idea what does he mean with that).

He told me, in a wondrous tone, "They left me wondering of a fact. This fact, like a sort of unwritten law, where nowadays one must seek the knowledge themselves."

I gave him a nod, and he continued, "And when one asked, most of them will reply with a sort of sarcastic tone, like 'Think of it yourself.', or, 'Why don't you find out yourself?'. I find that nowadays one must bite another in order to survive, rather than helping out each other which is considered lame and incompetent."

We paused for a moment after he finished his words with a sigh. I didn't dare to continue so I bid him farewell and in hope of meeting him again, if God's willing. But before I walked away, never turned back he told me this,

"Never mind any bullets they wound you with. Just keep forgiving. He's watching."



Sunday, 16 August 2015

Of Random Failure

Mood: Each a tad bit of satisfaction, tired & blurriness

Song: Wolf Whistling Song by Ringo Hiyori


Took me months to find a time to finish up the third issue Paranorma zine. Aside of late submissions (and incomplete too) I find it rather hard to think on which focus issue or sources for the articles on my side. Forgive me guys. 

It's been a while since I posted in english as well...

Well, I know people's expectations (especially parents) can be quite annoying, blasphemous, ridiculously illogical whatever you wanted to call it but then again it's for our own good yadda yadda

... it can be proven their blindness on our PoV (point of view) too. If only they try to understand our situations better.

I'm failing. Hold on...


To define success is subjective. In fact some people think being a crazy wandering hobo is a result of success. Some people will think,


"Who wanted to become like of that crazy man anyway?"

"Eww... look at that scum!"


That's general point of view as you can see. How about this answer?


"What a good life he leads! No more carrying worldly burdens like us!"


See? All about PoV. Well, obviously I'm not promoting you guys to become like one (well, me neither).

To sum up everything, you define your success. If you think you're successful, then you are.


Cut that crap. That was random.



Love,

Thanks for the words. Thank you for reminding my eventual cockiness soaring like a crazy peacock about to hit an airplane. Thanks for reminding me that I can fall too. Maybe I used to fell so hard and in my mind currently pretending as if I'm ascending to the heavens. Thank you for sticking around.

InsyaAllah. We'll raise our own kids twice as crazy, twice as sensible. Obviously gonna inherit our craziness. Hahaha!


wishful thinking

...and that song reminds me of you.

Sunday, 26 July 2015

Review: The Gallows (2015) & Lepak Bersama

Mood: Blur biasa2

Lagu: Hanya Kau Yang Mampu dendangan Aizat


Assalamualaikum wbt. Semalam aku & melepak dengan Kidd dekat Midvalley setelah setahun tak bersua muka. Malang sekali tak dapat nak overnight sebab hari ni kerja (walaupun petang baru gerak pergi kerja, aku kalo dah tumbang sekali settle la).

So dengan eksiden jugak la semalam tak plan pun maka jumpalah Dayah & besfren dia juga Sophia & family. Malangnya Sophia tak dapat join sebab makan dengan family. Tinggallah kami berempat. Sebelum aku & Kidd jumpa Dayah & member dia, kami pun gi tengok wayang.

Citer ni...


Tangga bawah tuuu



The Gallows merupakan kisah seram bertemakan found footage yang ditulis serta diarahkan oleh Travis Cluff & Chris Lofing. Dibintangi Reese Mishler, Pfeifer Brown, Ryan Shoos & Cassidy Gifford, filem ini dikeluarkan oleh Warner Bros. pada 10 Julai & menerima kritikan yang kurang memberangsangkan. Menariknya filem ini cuma menelan budget sebanyak USD100,000 namun membawa pulangan box office sebanyak USD30.8 juta pada 26 Julai untuk tayangan seluruh dunia.

Kisah ini bermula di sebuah sekolah menengah di Neberaska, Amerika Syarikat  pada tahun 1993. Waktu itu pihak sekolah menganjurkan sebuah pementasan tater bertajuk "The Gallows". Keluarga Charlie Grimille merekodkan pementasan yang dibintanginya menggunakan pita rakaman. Tragedi menimpa apabila anak mereka mati terjerut di set tali gantung sewaktu babak terakhir. Ia berlaku secara tiba-tiba & semua yang hadir termasuk pelakon dilanda panik.

20 tahun selepas itu, pihak sekolah ingin membawa semula pertunjukan teater itu. Budak nakal, Ryan Shoos merakamkan kawan baik dia, Reese yang berlakon dalam teater tersebut. Perangai Ryan yang tak boleh blah tu cukup merimaskan Reese. Reese ni pulak takut-takut nak cium crush beliau, Pfeifer untuk babak akhir. Mana la tak kena bahan.

Malam tersebut Ryan & awek beliau. Cassidy pujuk si Reese supaya melupakan teater tersebut & kembali ke pasukan ragbi sekolah. Member jahanam tu mencadangkan supaya dirosakkan prop atas pentas supaya persembahan tu tak jadi untuk keesokan harinya. Mula-mula Reese macam malas, takut-takut tapi last2 setuju juga. Jadinya malam tu diorang pergi ke sekolah & masuk ikut pintu belakang menuju belakang pentas yang memang rosak & tak berkunci.

Tengah seronok menjahanamkan props tu entah macam mana Pfeifer ada kat situ. Kantoi besar tak dapat nak ditutup lagi. Namun segalanya bermula apabila pintu belakang yang tak pernah berkunci tiba-tiba tak boleh bukak.

Apa yang terjadi sesudah tu? Aku cadangkan korang tonton citer ni. Kecut perut punya la!

Rating aku bagi 3/5. Kenapa?


Shock value: Terkejut betul. Tapi alaa... ada scene yang tak perlu terkejut konon nak amik mood tu aku rasa macam tak perlu kot. Buang masa & stereotaip (Tau la takleh nak elak, tapi...)

Horror factor: Ketakutan tu boleh dirasakan. Not bad tapi somehow macam tak sampai dekat bar yang sepatutnya. Dengan kata lain, kureng la at some point. Ni korang kena tengok sendiri baru faham.

Set & lokasi: Aku suka kisah seram berlokasikan sekolah. Horror dia memang lain macam pergi dia. Nak pulak bila ada urban legend atau penunggu yang jadi maskot tak diundang di premis.

Rumusan di sini ialah citer ni not bad. Boleh diimprove lagi. Untuk genre found footage horror, kena tahan sikit la bab kamera bersepah tu. Aku suka lagi Cloverfield, Grave Encounters & mungkin Blair Witch Project untuk genre ni.

Untuk peminat genre seram & ketakutan, boleh la aku recommend citer ni. Pesan aku, jangan peluk yang bukan mahram. Haram. Hehehehe...

Adios!

Thursday, 23 July 2015

Review: The Vatican Tapes & Ayam Kurang Pedas

Mood: Biasa

Lagu: Tiada lagu


Assalamualaikum. Petang tadi akibat bosan, aku & rakan seorang ni bercadang untuk berjumpa di Nando's Pavilion Bukit Bintang. Aku order la ayam suku ekstra pedas & malangnya ekspetasi aku menjunam bagai orang terjun bangunan. Tak sepedas dulu! Dulu aku makan 'Hot' saja dah termengah-mengah, perut kembung masuk angin bagai. Ini 'Extra Hot' yang patut ekstra aku rasa tewas dengan ayam masak sambal kepunyaan warung makan tengahari.

Alahai Nando's. Ini Peri-peri ke cili biasa? Sorry eh, I still love Nando's, only that the spiciness has been rather... less. :p


Lepas je makan, kami bercadang nak tonton some random movie. Ini menjadi pilihan kami.


Gantung diri kettew?



The Vatican Tapes merupakan kisah seram daripada pengarah Mark Neveldine dan tayangan sulungnya bermula pada 24 Julai. Aku tak tau la untuk pasaran Asia punya macam mana. Filem ini dibawah 3 syarikat penerbitan; H2F, Lakeshore & Lionsgate. Lakon layar & skrip dihasilkan oleh Christopher Borelli & Chris Morgan. Filem ini menelan budget USD 13 juta. Antara pelakon cerita ini ialah Kathleen Robertson, Djimon Hounsou, Michael Pena & Dougray Scott. Runut bunyi dihasilkan oleh Joseph Bishara.

Memandangkan tiada sinopsis rasmi sejak ia baru saja ditayangkan, aku citer la sikit.

Ia berkisarkan tentang kedatangan AntiChrist (Al-Masih Dajjal) & usaha pihak Vatican untuk merawat seorang wanita yang dikatakan dirasuk semangat AntiChrist ni.

Dah tu je aku boleh bagi. Kepala pun dah mamai. Aku cadangkan para peminat konspirasi kedatangan sang penyelamat palsu ni untuk tonton sebab mungkin ada sumber berguna dalam movie ni. Tapi jangan expect apa sangat la. Kadang tu ada scene hambar juga. Movie ni mungkin berguna untuk sekadar info & beberapa shock factor je. Untuk scene disturbing boleh la aku nak puji usaha diorang. Power juga.

Macam mana pun jangan letak harapan tinggi pada movie ni.

Ingat nak review panjang tapi macam malas. Kalo diizinkan aku akan ulas sedikit tentang subjek citer ni, insyaAllah.

Rating: 2.5/5

Thursday, 16 July 2015

Welcome to Jurassic World & Salam Aidilfitri 1436 Hijrah

Mood: Biasa

Lagu: Selamat Berhari Raya dendangan Rahimah Rahim


Assalamualaikum semua. Lama rasanya tak post apa2 di sini. Sebulan sudah kita menjalani madrasah Ramadhan, tiba masa kita bergembira menyambut 1 Syawal tanda kemenangan mengatasi nafsu selama sebulan.

Gua tak nak cakap banyak tentang bulan puasa yang lepas. Satu harapan gua, semoga Ramadhan lepas ni akan menjadi lebih bermakna. Semoga korang punya jauh lebih baik, gua doakan.

Beberapa hari lepas gua berbuka puasa dengan sorang follower twitter & dengan tak plan apa pun, we all gi la beli tiket tengok Jurassic World. Dek risau dengan keadaan crowd kat Nu Sentral yang hurung kedai2 makan & foodcourt laksana semut, kami pun ingat nak berbuka dalam wayang je. Namun akhirnya kami dapat la seat kat Nando's 1/2 jam sebelum tayangan.

Apa lagi? Makan laju2 pergi dia. Hehe...


Dan ini... Tau gua lambat update, baru nak tengok still gua akan bagi review.


Laju raptorku laju vroom vroom!


Jurassic World merupakan installment ke-4 kesinambungan daripada siri filem terkenal, Jurassic Park. Karya asal novelis Michael Crichton ini diadaptasi menjadi filem & pernah meletup pada tahun 1993. Masa ni gua darjah 1 & menjadi kenangan sebab ini movie pertama gua tengok kat panggung wayang di Alpha Angle Wangsa Maju (sekarang dah takde wayang kat sana).

Gua tak nak ulas pasal siri lain (The Lost World & Jurassic Park 3) maybe lain masa ataupun korang baca sendiri la di google.

Ditayangkan pada 12 Jun 2015, filem ini dikeluarkan oleh Legendary Pictures & Amblin Entertainment. Diarahkan oleh Colin Trevorrow. Skrip & lakon layar ditulis oleh Rick Jaffa, Amanda Silver, Derek Conolly & Trevorrow sendiri. Filem ini menelan belanja sebanyak 150 juta USD & menerjah box-office dengan pulangan setinggi 1.473 billion USD.

Ia dibintangi oleh Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, B.D Wong & Irrfan Khan. B.D Wong merupakan satu-satunya pelakon asal daripada Jurassic Park dalam cerita ini.

22 tahun selepas tragedi Jurassic Park, pulau Isla Nublar berjaya dibuka dengan kejayaan taman tema Jurassic World. Taman tema dinosaur itu telah beroperasi selama 10 tahun hasil kerjasama InGen & beberapa pelabur besar. Dalam tempoh tersebut pihak2 terlibat membuat penyelidikan & pelaburan dalam mencipta spesis dinosaur kacuk prototaip yang dijangkakan dapat mengaut keuntungan. Ketua penyelidik tidak lain merupakan Prof. Wu, penyelidik asal projek Jurassic Park.

Dinosaur buatan itu diberi nama genus Indominus Rex, kacukan gene T-Rex dan yang lain2 gua takleh nak citer, gi tengok sendiri. Hehehe...

2 orang adik beradik, Zach & Gray Mitchell datang ke Isla Nublar nak jumpa mak sedara diorang, Claire, merangkap CEO taman tema tersebut. Malangnya makcik diorang terlalu busy dengan pembangunan spesis dinosaur prototaip tersebut.

Dalam waktu itu gak Owen Grady, seorang bekas elit tentera Marine melatih 4 ekor Velociraptor. 4 ekor tu fikir brader ni sebagai Alpha, jadi ikut arahan la walaupun tak jinak. Demam jugak sebab sekor2 ganas. Ketua keselamatan InGen, Vic Hoskins berpegang pula kepada idea bahawa dinosaur boleh dilatih menjadi senjata. Brader tu memang tak puas hati tapi kebolehan dia bakal diuji di kemudian cerita.

Sewaktu adik-beradik tersebut dengan laghanya menjelajah sejauh mungkin (mentang2 dapat VIP access), Indominus Rex terlepas dari kurungan setinggi 40 kaki. Waktu tu Claire, Owen & beberapa operator lain tengah kaji bekas cakaran di dinding & mendapati ditipu dengan kepintaran makhluk baru tersebut.

Keadaan jadi kacau bilau. Apakah yang akan terjadi sesudah tu? Apa yang terjadi kepada berpuluh ribu pengunjung yang hadir? Siapa hidup? Siapa kena baham hidup2?

Hehehe... korang tengok sendiri.


Lekluuu... bagi gua review abis!


Okay, gua bagi rating 3/5 bintang walaupun review2 ternama di internet bagi rating yang memberangsangkan. Kenapa?

1. Jalan citer yang biasa. Of course gua takleh nak expect apa sebab filem ni dibuat atas dasar interaksi dinosaur baham-membaham & penghargaan buat peminat siri francais. Tapi beberapa babak pertarungan yang terdapat dalam filem ini eloklah jangan gunakan mekanisme logik akal apabila ditonton.

2. Hubungan adik-beradik Zach & Gray tu agak standard. Boleh diterima. Owen & Claire gua rasakan agak cheesy & semak. Boleh digarap dengan lebih baik rasanya.

3. Filem ini bertujuan untuk mengimbau kembali zaman kegemilangan Jurassic Park. Beberapa babak & lokasi asal telah 'dihidupkan' kembali. Memang filem ni khas dibuat untuk peminat asal lagi tegar. Adik-beradik tersebut merayau sampai ke kawasan asal tragedi Jurassic Park. Lagu tema asal dimainkan semula. Gua rasa macam nak nangis. Good job.

4. Ada beberapa bunyi dinosaur yang menjadi trademark. Tapi spoil satu je. Salah satu dinosaur trademark ditukar bunyinya dengan bunyi yang ntah apa2. Kalo yang ni pun guna bunyi asal, rasanya gua tak komplen banyak. Ni korang kena cari sendiri.


Okay, lastly gua nak kongsi nilai & konsep yang ada dalam kisah ni.

1. Dek mendambakan laba & keuntungan, syarikat2 gergasi sanggup melakukan apa saja termasuk sesuatu yang melampaui batas kemanusiaan. Diorang lupa yang duit takkan dapat memadamkan fitrah & membeli kepercayaan.

2. Jangan jadi terlalu sibuk hingga lupa akan keluarga sendiri. Kisah ini cuba mengetengahkan konflik kekeluargaan & akibat terlalu sibuk akan merugikan diri sendiri.

3. Tempayan yang ditutup lama2 akan terbuka juga. Setiap perbuatan pasti akan mendatangkan akibat. Makin besar rahsia, makin besar persediaan yang harus dilakukan dalam menghadapi 'pembukaan' rahsia tersebut.

4. Setiap makhluk punya fitrah & lumrah masing2. Sedangkan anjing boleh menyerang tuan sendiri apatah lagi binatang buas.

5. Power mana barang ciplak last2 barang ori gak yang best eh?


Okey la cukup gua merapu di sini. Gua harap siapa yang belum tengok, gua nasihatkan korang tonton dari Jurassic Park dulu, kemudian The Lost World seterusnya Jurassic Park 3 baru Jurassic World. Jangan expect apa2 kat The Lost World. Tu je gua nak cakap.

Sebagai penutup, gua nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat para pembaca blog hampeh ni. Kalo gua ada terkasar bahasa, salah silap semua harap korang maafkan. Gua maafkan korang sebab korang baca je, tak buat salah pun. Bagi yang nak balik kampung, cek apa yang patut. Jangan tertinggal itu ini terutamanya passport bagi yang beraya melepasi sempadan negara.

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin.


Tuesday, 23 June 2015

Alahai Drama, Alahai Maghrib

Mood: Biasa

Lagu: Tiada Lagu


Assalamualaikum para pembaca. Hari ni di bulan Ramadhan gua nak sentuh sikit berkenaan drama waktu maghrib. Ini pandangan gua je. Yang terasa tu pepandai sendiri, gua tak nak pedulik.

Okeh... Gua terfikir sebenarnya tentang apa signifikan menonton drama begini waktu maghrib. Nama pun maghrib, kehampiran kepada waktu solat. Sepatutnya pada waktu itu kita dah standby untuk solat bagai. Gua malas nak komen pasal ini sebenarnya cuma...

... bila sampai waktu solat.


haa.. ye. Realiti dikuasai TV.


Gua tau ada channel swasta yang galak menyiarkan drama2 jiwang berbentuk perpecahan yang digilai ramai belia & orang tua terutamanya golongan wanita. Gua tak kisah pada yang takleh solat tu. Yang boleh tu anehnya seboleh-bolehnya nak tunggu sampai abis drama, abis waktu solat baru nak solat.

Laki pun sama je. Tapi hal solat, ibadah tu antara diri dengan Tuhan. Gua takmo kacau. Sekadar 'mengusik' sikit je. Alaa... mesti ada keluar dvd ke apa, boleh download ke. Tengok la balik.

Berkenaan drama tu pulak tak keterlaluan kalo gua komen yang ia menyemai rasa tidak percaya antara jantina & menggalakkan 'gender wars'. Ia akan membuatkan penonton & orang ramai asyik mecari kesalahan antara jantina walhal seeloknya & sepatutnya saling melengkapi. Bukan berdebat tentang jantina mana yang lebih 'betul'.

Sesak otak, sesak dada gua bila fikir balik. Untuk kesan jangka masa panjang, ia bakal merumitkan lagi kes hubungan kekeluargaan yang kita tahu sedia rumit alaf ini.

Itu je buat masa ini. Harap para pembaca boleh bawak2 berfikir skit hal ini. Pedulik la lu orang setuju ke tidak. Yang penting lu orang fikir.


Selamat menjalani ibadah puasa.

Wednesday, 10 June 2015

Seminggu Sebelum Ramadhan

Mood: Biasa

Lagu: Tiada lagu


Assalamualaikum warahmatullah. Selawat serta salam buat junjungan besar Rasulullah s.a.w serta para sahabat & ahli keluarga beliau.


Dalam seminggu saja lagi kita akan kembali bertemu Ramadhan. Bulan penyucian jiwa. Bulan penuh nostalgia. Ingatlah, kita menyembah Allah. Bukan bulan Ramadhan. Cermin diri, cek balik niat kita berkenaan agenda bulan berkat tu nanti.

Gua jumpa blog ni tadi dalam random searching kat gugel. Entry tahun lepas. Walaupun timeline sedikit lain namun mungkin ada sesuatu yang boleh kita ambil iktibar.

Ia berkaitan keluarnya sang muntazhar. Silakan baca http://rosdc.com/news/perang-dunia-3-khilafah-islam-imam-mahdi.html