Tuesday, 18 March 2014

Sudah2 la mengeluh woi!

Status: Blur, terfikir... Entah.

Lagu: Lying From You by Linkin Park

Kadang aku terfikir sama ada aku terdampar di dasar yang kelam. Mungkin lebih dalam dari Jurang Mariana, Jurang Jawa atau Laurential Abyssal yang ditindih serentak. Dalam tak ingat!
Kadang aku rasa nak bagi sebahagian manusia rasa sedikit penderitaan aku supaya mereka boleh berfikir sebentar. Bukannya tahap menderita kaw2 tapi cukup untuk mengingatkan mereka supaya kembali insaf.

Mungkin aku banyak alasan. Mungkin aku cengkadak lebih. Mungkin...

Aku berhenti melakukan banyak perkara terutamanya berkenaan kerja2 pejabat kerana aku tak tahan dengan suasana begitu. Tenang itu tenang. Ada tekanan pada ketikanya. Tapi bukan itu yang aku risau. Budaya maksiat. Rasuah. Aku pernah terjebak. Yang cakap tu senanglah! Cuba kalau yang kena tu mereka? Oh tak apa la... Dah sedap. Pesan dah sudah. Aku tak nak masuk campur lagi. Amalan kau, kau punya.

Kadang biar dipijak sebegini rupa punya manfaatnya. Kau akan melihat dari pandangan bawahan (baca:pandangan seorang hamba) bukan kasta marhaen atau orang atasan yang berkot-kot.
Dalam kesempatan diuji, aku menguji. Alhamdulillah. Aku berjaya nampak siapa yang boleh pakai, siapa yang tak boleh pakai. Siapa yang menghulurkan tangan mencapai aku yang kejatuhan (tak kisah dapat capai atau tak) ataupun yang sekadar menghulur bibir yang terjuih atau lidah setajam belati. Itu menyambut sekadar untuk mencederakan. Hehe

Apa pun, bergembiralah selagi boleh. Biarlah aku merangkak selagi boleh. Mengengsot barangkali. InsyaAllah...

Terima kasih Allah kerana menguji aku selama ini. Rezeki itu di sisi Allah. Betulkan niat, tawakal, insyaAllah ada habuannya. Kepada yang tersayang, aku tak mahu komen apa2. Terima kasih atas nasihat yang aku perlukan. Untuk kamu, sabarlah dan bersyukurlah. Itu pesanku.

No comments:

Post a Comment