Sunday, 22 March 2015

Sekadar Ngomelan

Mood: Kelaut

Lagu: Tiada lagu


Tuhan itu Maha Suci lagi Maha Terpuji. Tiada cacat cela & sempurna sifatnya. Bukan seperti kita hambaNya, walau diberi kelebihan namun kita tetap hamba. Kategori makhluk sempurna di kalangan makhluk namun tidak sesempurna sifatNya yang Maha Agung. Dia yang tidak pernah lalai & tidak pernah tidur.


Kita ni tido manjang. Jiwa sentiasa berdengkur. Jasad masih begitu. Refleks padu? Hahaha... kita masih lalai. Masih di takuk lama. Percaya atau tidak. Para dewa-manusia semakin rakus di atas sana. Harga naik. Kita risau. Namun dapat gaji kejap je dah hilang. Rileks je. Dah terhantuk baru terngadah. Yang kita sibuk dok kutuk tapi lupa marahkan cermin. Dipanggil lembu, marah. Tapi pernah ke fikir cycle kehidupan yang kita lalui ni berbaloi atau tidak? Rutin yang sama. Ikut trend. Kalo menyusahkan, merosakkan pun dibalun juga.

Berbaloi ke?

Ada di antara kita yang memang kaya & mampu dek hasil jualan MLM ataupun Unit Trust. Aku dah tak nak salahkan sesiapa la tapinya setiap seminar & event berkaitan yang aku pergi, takde satu & takde sorang pun yang mention nak uruskan orang-orang miskin, gelandangan & kitakita yang berkaitan. Tau la beb amal tu antara setiap dari kita & Tuhan. Tapi dalam seminar & event tu, rancanglah sesuatu untuk orang yang tak berkemampuan. Tau nak tunjuk jumlah hasil jualan, kereta mewah, rumah beso semua tu boleh la pulak riaknya.

Itulah kita kadang terlupa. Memang la kena bahagiakan family, mak bapak tapi kita lupa ada di antara kita yang tiada semua tu. Kais pagi kalo ada rezeki, kais malam timbul tenggelam.

Barangkali golongan yang kawkaw berada ni lupa mereka boleh mengubah keadaan sesetengah kita yang sangat memerlukan. Barangkali kita lupa doa-doa mereka yang kita bantu bakal menolong kita di mahsyar kelak sewaktu hari yang takde backup lain melainkan Dia.

Kita reflect balik diri kita. Niat kita. Rancangan kita. Harapan kita. Amal-amal kita. Dosa-dosa kita. Ke mana kita selepas ini? Ke mana kita selepas tempoh pengadilan massa nanti di hadapan Dia?

Lihat segala yang kita ada. Apakah kita pernah bersyukur? Lihat di mana kita hari ini. Apakah kita pernah bersyukur? Renung kembali apa yang kita pernah lalui. Apakah kita pernah bersyukur?

Allah s.w.t pun pernah mention, amat sedikit sekali hamba-hambaKu yang bersyukur. Surah mana? Cek sendiri manual yang Allah dah bagi tu.

Cukuplah setakat itu. Selamat bermuhasabah. Aku nak tidur.No comments:

Post a Comment